Domowa spiżarnia w kuchni

Domowa spiżarnia w kuchni

Moda na spiżarnie powraca. Nowoczesna spiżarnia pomieści nie tylko słoiki z domowymi zaprawami i zapasy produktów spożywczych, ale też sprzęty gospodarstwa domowego. Nawet w niewielkiej kuchni możemy wygospodarować miejsce, w którym stworzymy funkcjonalną spiżarnię.

Spiżarnia umieszczona w kuchni to najlepsze miejsce do przechowywania różnorakiej żywności: suchych produktów spożywczych, zapraw czy soków, ale także sprzętów z których korzystamy okazjonalnie. Nic tak nie oszpeca kuchni jak stojące na wierzchu kartony, butelki czy pojemniki, na które nie znaleźliśmy miejsca na półkach i w szafkach. Wydzielona przestrzeń magazynowa pomaga w utrzymaniu porządku i zorganizowaniu miejsca pracy w kuchni, ale aby tak się stało, musi być odpowiednio zaprojektowana.

Wszystko na swoim miejscu

Aby żywność przechowywana w takim miejscu jak najdłużej zachowała świeżość, pomieszczenie powinno spełniać pewne parametry. Przede wszystkim musi być zacienione i suche. Takie warunki można uzyskać bez potrzeby wydzielenia dodatkowej komórki z dotychczasowej kuchni. Wystarczy wykorzystać do tego celu np. wnękę lub umieścić schowek za drzwiami przesuwnymi i zadbać o jego odpowiednią wentylację.

Jak rozplanować wnętrze spiżarni? Przede wszystkim musimy zastanowić się, jakich produktów będziemy w niej przechowywać najwięcej. Dzięki temu dowiemy się, jakie półki – duże, małe, głębokie czy płytkie przydadzą nam się najbardziej. Później możemy zaplanować szczegółowo, co znajdzie się na każdej z półek. Warto pogrupować produkty kategoriami np. osobno soki, przetwory, suche produkty czy przyprawy, a zawsze będziemy mogli łatwo znaleźć to, czego aktualnie potrzebujemy. Najczęściej używane składniki powinny być w najłatwiej dostępnych miejscach – na niżej zamontowanych półkach. Te produkty, których używamy rzadziej, mogą się znaleźć na najwyższym poziomie i na głębszych półkach.

Półki i kosze cargo

Podstawowe meble, których potrzebujemy w spiżarni to półki. Wystarczą do zorganizowania domowego składziku i sprawią, że każda rzecz znajdzie swoje miejsce. Popularnością cieszą się ostatnio regały metalowe, które są bardzo trwałe i można je łatwo utrzymać w czystości. Należy pamiętać o tym że często takie regały muszą udźwignąć nawet po kilkadziesiąt kilogramów każdy, dlatego przy ich wyborze warto zwracać uwagę na solidność wykonania. Aby dodatkowo zwiększyć funkcjonalność spiżarni i zaoszczędzić więcej miejsca możemy zamontować w niej np. kosze cargo. Są ciekawą alternatywą dla zwykłych półek, która pozwala na wygodny dostęp do wszystkich umieszczonych w nim produktów. Warto także zainwestować w odpowiednie drzwi. Szczególnie w niewielkiej kuchni, drzwi oddzielająca kuchnię od części magazynowej powinny być przesuwane lub harmonijkowe. Pozwolą na zaoszczędzenie miejsca i odpowiednio odizolują składzik od cieplejszej kuchni.

Spiżarnia to doskonałe rozwiązanie do każdego mieszkania. Duża liczba półek pozwoli przechować większe zakupy, zmniejszyć ilość szafek kuchennych, magazynować w jednym miejscu rzadko używane sprzęty, a także utrzymać porządek w kuchni. Warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem, gdy chcemy się cieszyć nowoczesną kuchnią i zawsze mieć potrzebne produkty w zasięgu ręki.

Posted on 2017-05-15 Home, Porady 0 499

Zostaw komentarzOdpowiedz

Archiwum bloga

Kategorie bloga

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Szukaj na blogu

Poprzedni
Następny

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Suma

Przejdź do kasy